Press "Enter" to skip to content

Alkukesän suolla tapahtuu

Valkoviklo

Alkukesällä suolla kohtaa hyvin usein valkoviklon, joka lentelee suon yllä ja huutaa varoitusääntään. Välillä lintu laskeutuu näkyvälle paikalle puun latvaan, missä jatkaa varoitteluaan.

Loppukevään lämpö on haihtunut taivaalle ja tilalle on tullut alkukesän koleus ja tuuli. Päätin käydä vaihtelun vuoksi suolla kävelemässä, kun helteellä suolla on yleensä tukahduttavan kuuma. Nyt pilvinen sää ja raikas tuuli tuntuivat hyvältä astellessani ensimmäisiä askeleita suon reunalla. Alkukesällä suolla yleensä tapahtuu ja olen nytkin varautunut kuvaamaan eteentulevia tilanteita.

Suon äänimaailma kiihtyy, kun linnut huomaavat minut suon reunalla. Ainakin kuovi ja valkoviklo heräävät varoittamaan. Jostain kauempaa kuuluu muutaman kerran joutsenen äännähdys. Suon reunalta alkaa kuiva kangas ja paikoin kuntta on kulunut puhki ja alta on paljastunut hienoa hiekkaa. Hiekka on viime päivien sateen jäljiltä kosteata ja siihen on painautunut pieni hirven sorkan jälki. Lienee hirviemä johdatellut tämän kevään vasaa suon reunaa pitkin jonnekin ruoka-apajille.

Laajansuo

Keväinen suo on pilvisenä ja koleana päivänä ihanteellinen paikka ulkoilulle. Sääsket eivät vielä ole suurina joukkoina häiritsemässä ja suolla on nähtävää ja kuultavaa.

Suo on laaja ja kävelen sen halki keskellä kulkevaa kuivempaa kannasta pitkin. Nähtävää ja kuultavaa on suon molemmin puolin. Vanhastaan tiedän, että kurjet ovat valloittaneet suon syrjäisimmän sopukan. Sinne en nyt aio suunnistaa. Kävelen suon keskipaikkeille ja jään istuksimaan sinne hetkeksi. Kävellessä panen merkille, että perhosia on liikkellä joitakin yksilöitä, vaikka on pilvistä ja koleata. Aurinko tosin  kuultaa välillä pilviverhon lävitse ja antaa aavistuksen sen voimasta, jos pilviä ei olisi suodattamassa lämpöä. Kävellessä havaitsen suon pohjoispuolella kaksi joutsenta suon kasvuston seassa. Joutsenet ovat makuulla ja niiden lähellä pyörii yksinäinen kuovi.

Joutsenet

Kaksi joutsenta lepäilee suolla kasvuston seassa. Kuovi levittelee siipiään joutsenten läheisyydessä.

Jään istuskelemaan ja katselemaan suota eteläsuuntaan. Kiikarilla huomaan kauempana ilmeisesti töyhtöhyypän. Lintu on niin kaukana, että varmasti en pysty sitä määrittämään. Kuoveja sen sijaan näkyy useampiakin ja ilmassa lentää yksi varoittelemassa. Lokkeja näkyy vähemmän. Tavallisesti niitä on ilmassa useita kerrallaan, mutta näkyy ja kuuluu vain muutamia yksilöitä. Lokeilla lienee jo pesintä pitkällä.

Valkoviklo pari kiertää lähemmäksi ja molemmat linnut varoittavat kovalla äänellä. Välillä ne laskeutuvat lähipuiden latvaan, missä jatkavat kovaäänistä varoittelua. Melko lähellä suorimmillä hyppii yksinäinen keltavästäräkki Motacilla flava. Laji vaikuttaisi olevan pohjoista lajia Motacilla flava thunbergi tai sitten risteymä (flava x thunberg).  Linnun vatsapuoli on voimakkaan keltainen ja pää harmaa. Silmän alue muuta päätä tummempi. Silmäkulmanjuovaa ei ole, eikä valkoista päässä näy lainkaan. Näin kaukaa en pysty määrittämään tarkemmin. Lintu kulkee rimpiä pitkin ja lentää välillä kosteimpien paikkojen yli. Sitten se häviää kasvustojen sekaan.

Keltavästäräkki

Yksinäinen keltavästäräkki etsi ravintoa suon vetisessä kohdassa.

Keltavästäräkki

Välillä keltavästäräkki ylitti vetisimpiä kohti lentämällä seuraavalle kuivemmalla kohdalle, missä se jatkoi ravinnon etsimistä.

Valkoviklo

Valkoviklo lensi lähipuun latvaan ja jatkoi varoittelua. Ääni on jatkuva ja käy milteipä korviin.

Istuskelen vielä hetken ja ihailen suolla kasvavien suovillojen määrää. Kauempana ne sulautuvat yhdeksi valkoiseksi lautaksi, joka tuo mieleen talven ja lumen. Lähden hiljalleen palailemaan autolle. Tielle päästyäni huomaan pääskysten parveilevan kuivuneen rapakon ympärillä. Ne ovat räystäspääskyjä ja hakevat kosteaa savea pesän rakentamiseen. Pysähdyn vielä seuraamaan niitä ja otan muutaman kuvan niistä. Huomaan, että räystäspääskyjen joukossa on yksi haarapääsky, joka toimii sukulaistena tavoin. Hakee nokkaansa märkää savea.

Pääskyset

Pääskyset keräävät märkää savea nokkaansa vielä kostean rapakon pohjalta.

Pääskyset

Räystäspääskyjen joukossa oli yksi haarapääsky, joka myöskin keräsi savea nokkaansa.

Reissu oli virkistävä ja antoisa. Suolla kävely saattaa olla rasittavampaa kuin tavallinen tiellä kävely, mutta sitä ei juurikaan huomaa kun seurailee samalla ympäristön tapahtumia. Suosittelen muillekkin.