Föhn-tuulen lämmössä koskikaraa kuvaamassa

Koskikara tarkkailee virran pyörteitä kosken alapuolella Paltamon Varisjoella 2.1.2020.

Vuoden 2020 toinen päivä valkeaa tuulisena ja lämpimänä. Föhn-tuuli on tuonut kuivaa ja lämmintä ilmaa lännestä ja heti aamusta lämpötila on +2 astetta. Vesi tippuu räystäältä kun keräilen kuvausvälineitä kasaan. Mukaan otan myös makuualustan ja naamioverkon. Aion käydä Varisjoella kuvaamassa koskikaroja, joita kävin jo eilen paikalla tiedustelemassa.

Tiet ovat liukkaita, kun ajelen kohti Hakasuota. Matkalla havaitsen kymmenkunta teertä koivujen latvassa aivan tien vieressä. En nyt pysähdy kuvaamaan teeriä, sillä tiedän kokemuksesta, että auton pysäyttäminen saa ne lähtemään lentoon. Aurinkokin meinaa näyttäytyä pilvien lomasta ja ilma on selvästi eilistä kirkkaampi.

Saan auton pysäköityä ja kävelen joen rantaan. Lintuja ei nyt ole näköpiirissä. Etsin siitä huolimatta kuvauspaikan kosken viereltä ja laitan kameran jalustoineen oikealle korkeudelle eteeni. Sitten istun makuualustan päälle ja peitän itseni naamioverkolla. Saan odotella noin varttitunnin, kun havaitsen ensimmäisen linnun. Se ruokailee kaukana Kivesjärven puolella. Toisen varttitunnin kuluttua havaitsen toisen linnun kosken alapuolella ja ihan kuvattavissa.

Koskikara päivystää kosken keskellä olevalla kivellä Paltamon Varisjoella 2.1.2020.

Lintu tutkii kivellä kosken pyörteitä, mutta ei kuitenkaan sukella. Se hyppii kosken alla kiveltä toiselle ja pyrähtää sitten kuvattavaksi lähemmäksi minua kosken kivelle. Saan kuvata lintua rauhassa. Kuvauksen keskeyttää kuitenkin toinen lintu, joka pyrähtää lentämällä matalalta kosken yli ja saa mukaansa myös kuvattavana olevan linnun. Hetken aikaa linnut pyörivät kosken lähettyvillä, kunnes laskeutuvat järven puolelle rantavesaikkoon. Näen toisen linnun istuskelemassa pajun oksalla lähellä järven pintaa. Ei ole kuitenkaan kuvattavissa.

Kohta toinen lintu lentää takaisin koskelle ja viivähtää hetken kosken kivillä. Toinen lintu lentää ylitse ja tempaa myös kivellä istuvan linnun mukaansa. Yhdessä ne lentävät joen alajuoksun suuntaan. Mietin hetken, jäänkö odottamaan lintuja. Päätän nousta kuopasta, sillä olen saavuttanut tavoitteeni, vaikka olisin halunnut kuvailla lintuja pidempään.

Koskikara Paltamon Varisjoella 2.1.2020.
Koskikara Paltamon Varisjoella 2.1.2020.

Pakkaan kuvausvälineet autoon ja mietin, olisiko jossain toisaalla parempi mahdollisuus päästä kuvaamaan sukeltavia lintuja. Seurasin ennen kuvausta järven puolella jään reunalla ruokailevaa lintua ja totesin sen nostelevan miltei jokaisella sukelluksella noin sormen pituisen syötävän veden alta. Mikähän se mahtoi olla? Kenties pikkuinen kala tai korren sisällä asustava vesikorennon toukka. Lintu piti saalista nokassa ja iski sen jäätä vasten terävällä pään heilautuksella. Saaliista näytti lentelevän pieniä kappaleita lähettyville. Joka tapauksessa, ruokaa näyttäisi ainakin tällä paikalla riittävän linnuille.

Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.