Press "Enter" to skip to content

Föhn-tuuli lopetti pakkaset

Lännestä puhaltanut Föhn-tuuli lopetti vihdoin pakkaset ja Kainuussakin päästiin lämpötiloissa nollan yläpuolelle. Ilmatieteen laitoksen Kajaanin Petäisenniskan sääaseman mukaan korkein lukema mitattiin eilen perjantaina, jolloin elohopea kipusi +3,8 asteen lukemiin. Eilisen vuorokauden kylmin lukema oli -0,8 astetta. Kun lämpötiloja tarkastelee Petäisenniskassa kuukauden jaksolta niin kylmin lukema on ollut 28.1, jolloin mitattiin -29,3 asteen lukema ja maanpinnassa -32,9 astetta.

Föhn-tuuli tuo mukanaan myös kovia tuulia. Eilen aamulla kello 8 aikaan keskituuli puhalsi lännestä 9 m/s ja puuskassa peräti 18 m/s. Myrskytuulen raja on 21 m/s, joten puuskassa päästiin jo melko lähelle tätä arvoa. Hangen pintaan ei tällä yhden päivän ”lämpöaallolla” näytä olleen sanottavampaa vaikutusta, vaikka lumet karisivatkin puista tuulen ja lämpimän ilman seurauksena. Tilastoissa Kajaanin Petäisenniskassa on eilen aamulla ollut hangen pinta 53 cm, kun se tänä aamuna on ollut 52 cm. Sademäärä on viime vuorokauden aikana ollut 0 mm.

Föhn-tuuli on lämmin ja kuiva laskutuuli, joka esiintyy muutaman kerran talven aikana. Se tuo lämmintä ilmaa Atlantin valtamereltä Kölivuoriston yli ja siihen liittyvät sateet satavat Köli-vuoristoon. Kuiva ilma lämpiää ja valuu sitten vuorten yli tultuaan itään päin vaikuttaen Suomen säähän eniten Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla.