Press "Enter" to skip to content

Harmaalokki toi poikaset näytille

Iltareissu Luhtaniemeen tuotti taas tulosta. Harmaalokin kuvausreissut palkittiin nyt kuvilla sen poikasista. Menin eilen illalla paikalle ja kuvailin kohtalaisessa tuulessa niemen kärjessä lenteleviä kalatiiroja, kun taivaalta alkoi kuulua tuttua kaklatusta. Vilkaisin niemen kärjestä itään päin ja näin vedessä lähestyvän kaksi uivaa harmaalokin poikasta. Harmaalokki toi poikaset näytille.

Harmaalokki

Aikuinen harmaalokki lähestyi taivaalla kovasti kaklattaen. Tällä kertaa se toi mukanaan vedessä uivat poikaset, 27.6.2018

Aallokossa poikaset hävisivät välillä näkyvistä ponnahtaen sitten esiin aallon harjalle. Aallokko ei näyttänyt niitä suuremmin haittaavan. Luottavaisesti poikaset lähestyivät niemen kärkeä ja tutkivat vuorotelleen eteen sattunutta risua. Ne vääntelivät risua nokallaan ja kun eivät saaneet sitä irti, niin jatkoivat rantaan pienen kiven viereen. Siihen ne pysähtyivät.

Harmaalokin poikaset

Harmaalokin poikaset lähestyivät idästäpäin kohti nimen kärkeä pienessä aallokossa, 27.6.2018.

Linnut katselivat ympärilleen ja jäivät välillä tuijottamaan minua. Yläpuolella emo äänteli kovasti, mutta tällä kertaa ei tehnyt syöksy-yrityksiä minua kohti. Hetken aikaa linnut ihmettelivät ympäristöä, kunnes ilmeisesti emon komentelu yläpuolelta sai ne lähtemään uudelleen avoveteen. Määrätietoisesti ne uivat kauemmaksi rannasta ja  kohta ne katosivat taas välillä rytmikkäästi keinuvien aaltojen sekaan.

Harmaalokin poikaset

Harmaalokin poikaset rantautuivat kivelle muutaman metrin päähän minusta. Ne eivät pelänneet minua, mutta emo ohjaili ne ilmasta käsin uudelleen avoveteen, 27.6.2018.

Linnut pienenivät ja näyttivät avuttomilta kauempana ulapalla. Emo seuraili ylhäältä niiden menoa eikä sen enää tarvinnut käyttää ääntään poikasia ohjatessaan. Kuvaustilanne oli tällä erää ohi. Jätin linnut ja lähdin hiljakseen kävelemään niemessä kohti autoa. Matkalla totesin myös västäräkin poikasten olevan liikkeellä, kun niiden emo yritti eksyttää minua ääntämällä voimakkaasti ja lentämällä hyvin lähellä minua. Niemen itäpuolella kalatiirat ja lokit jatkoivat kalasteluaan.

Harmaalokin poikaset

Harmaalokin poikaset näyttävät kovin avuttomilta tuulisella järvenselällä, 27.6.2018.

Totesin tyytyväisenä, että niemen kunnostaminen ja sinne rakennettu kävelyreitti eivät ole hävittäneet kokonaan lintujen pesimäintoa alueella. Nyt ainakin omalla kohdalla käynnit niemessä ovat lisääntyneet ja tänä alkukesänä siitä on tullut minulle merkittävä käynti kohde.