Harmaalokki toi poikaset näytille

Iltareissu Luhtaniemeen tuotti taas tulosta. Harmaalokin kuvausreissut palkittiin nyt kuvilla sen poikasista. Menin eilen illalla paikalle ja kuvailin kohtalaisessa tuulessa niemen kärjessä lenteleviä kalatiiroja, kun taivaalta alkoi kuulua tuttua kaklatusta. Vilkaisin niemen kärjestä itään päin ja näin vedessä lähestyvän kaksi uivaa harmaalokin poikasta. Harmaalokki toi poikaset näytille.

Harmaalokin poikaset lähestyvät Luhtaniemen rantaa 27.6.2018.

Aallokossa poikaset hävisivät välillä näkyvistä ponnahtaen sitten esiin aallon harjalle. Aallokko ei näyttänyt niitä suuremmin haittaavan. Luottavaisesti poikaset lähestyivät niemen kärkeä ja tutkivat vuorotelleen eteen sattunutta risua. Ne vääntelivät risua nokallaan ja kun eivät saaneet sitä irti, niin jatkoivat rantaan pienen kiven viereen. Siihen ne pysähtyivät.

Harmaalokin poikaset rantautuvat kivelle Paltaniemen Luhtaniemessä 27.6.2018.

Linnut katselivat ympärilleen ja jäivät välillä tuijottamaan minua. Yläpuolella emo äänteli kovasti, mutta tällä kertaa ei tehnyt syöksy-yrityksiä minua kohti. Hetken aikaa linnut ihmettelivät ympäristöä, kunnes ilmeisesti emon komentelu yläpuolelta sai ne lähtemään uudelleen avoveteen. Määrätietoisesti ne uivat kauemmaksi rannasta ja  kohta ne katosivat taas välillä rytmikkäästi keinuvien aaltojen sekaan.

Harmaalokin poikaset rantautuivat Luhtaniemen kärkeen kivelle.

Linnut pienenivät ja näyttivät avuttomilta kauempana ulapalla. Emo seuraili ylhäältä niiden menoa eikä sen enää tarvinnut käyttää ääntään poikasia ohjatessaan. Kuvaustilanne oli tällä erää ohi. Jätin linnut ja lähdin hiljakseen kävelemään niemessä kohti autoa. Matkalla totesin myös västäräkin poikasten olevan liikkeellä, kun niiden emo yritti eksyttää minua ääntämällä voimakkaasti ja lentämällä hyvin lähellä minua. Niemen itäpuolella kalatiirat ja lokit jatkoivat kalasteluaan.

Harmaalokki kiertelee taivaalla ja ääntelee voimakkaasti Paltamon Luhtaniemessä 27.6.2018.
Harmaalokin poikaset lähtivät kohti ulappaa emon kovan ääntelyn saattamana Paltamon Luhtaniemessä 27.6.2018.

Totesin tyytyväisenä, että niemen kunnostaminen ja sinne rakennettu kävelyreitti eivät ole hävittäneet kokonaan lintujen pesimäintoa alueella. Nyt ainakin omalla kohdalla käynnit niemessä ovat lisääntyneet ja tänä alkukesänä siitä on tullut minulle merkittävä käynti kohde.

Kategoria(t): Luonto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.