Press "Enter" to skip to content

Kunnostettu ulkoilualue

Kävin ruskan vielä siivittäessä ulkoilemassa kotikunnan uudella asuinalueella. Yllätyksekseni sain huomata, että alueella oli tehty paljon kunnostustöitä. Aikaisemmin vesakko rehotti alueella ja esimerkiksi rantaan pääsy oli paikoin hankalaa. Nyt näkyvyys on hyvä ja alueelle on jätetty paljon lahopuuta lintujen pesimäpaikoiksi. Niemen pinnanmuodot tulevat paremmin esiin ja niemen läpi pääsee puhaltamaan tuuli. Maapohjaa peittää paikoin paksu sammalkerros, joka tosin nyt oli jo osittain puista pudonneitten lehtien peittämä. Polku ei ole pitkä, mutta nyt sitä kiertäessä kului tavallista enemmän aikaa, kun piti pysähdellä vähän väliä kuvaamaan.

Luhtaniemen rantaniittyä

Luhtaniemen länsirannan luonnonniittyä.

Niemen rantoja pitkin on jo muutamia vuosia sitten tehty hyväkuntoinen kävelytie. Olen tehnyt Luhtaniemestä jutun reilu vuosi sitten keväällä näille sivuille. Reilun vuoden aikana  tapahtunut muutos on huomattava. Tällä kertaa ihan positiiviseen suuntaan. Jos suunnitelmista pidetään kiinni, niin niemen länsipuoli jää tämänkaltaiseksi luonnontilaiseksi alueeksi. Se tarjoaa ainakin valokuvausta harrastaville uusia kuvakulmia kylän lähituntumassa.

Lahonnut koivu

Vanha ja lahonnut koivu on katkennut latvasta. Sen oksilla kasvaa paljon erilaisia kääpiä ja pahkoja.

Kääpiä

Kääpiä on runsaasti lahonneen koivun rungossa.

Kärpässieni

Sammaloituneella maapohjalla kasvaa runsaasti sieniä mm. kärpässieniä.

Luhtaniemi

Niemen puustoa harvennuksen ja risujen keräämisen jälkeen. Niemi on valoisa ja houkuttelevampi kuin ennen raivausta.

Vanha vene

Niemen itärannalla on vielä paikoillaan vanha, lahonnut veneen runko. Paikkaa on käytetty aiemminkin veneen paikkana ja nyt paikalle on tehty kunnan toimesta kunnollinen ja ruopattu veneranta.

Mökkisaari

Jokilahdessa on yksi pieni saari, jossa on kolme pientä rakennusta. Maisema rannalta saaren suuntaan on kyllä komea tällaisella pilvipoutaisella ilmallakin.

Telkän pönttö

Niemen itärannalla on useampia jo vanhentuneita telkän pönttöjä. Ne on kuitenkin jätetty paikoilleen, mikä on hyvä asia. Jos joku lintuharrastaja kävisi ne vielä kunnostamassa.

Voi olla, että ensilumien aikaan pitää taas tulla tänne kuvailemaan. Nyt kun niemessä pääsee liikkumaan esteettä, niin aikaa saa varata hieman tavallista kauemmin lenkille lähtiessä. Niemessä aika kuluu kuin huomaamatta, kun järvimaisemia voi ihailla useampaan ilmansuuntaan vaivattomasti.