Press "Enter" to skip to content

Kuvituskuvia videoleikkeistä

Isokoskelot

Isokoskeloita levähtämässä Paltamon Mieslahdessa.

Kevät saapui tänä vuonna vauhdilla. Töiden vuoksi kuvausreissut ovat jääneet vähiin. Mukana reissuilla olen kantanut lähinnä videokameraa ja kuvannut sillä otoksia eri puolilla Paltamoa. Järjestelmäkamera on saanut pölyttyä  kotona kamerarepussa tänä keväänä. Olen useasti harmitellut sitä, että kun tilanne osuu kohdalle, pitäisi siitä saada kuvaa samalla kertaa sekä järjestelmäkameralla että videolla. Se ei vain onnistu. Tänä keväänä päätin keskittyä pelkästään videokuvauksiin. Kokeilin sitten jossain vaiheessa tehdä leikkeestä kuvakaappausta ja yllätyin, miten käyttökelpoinen kuva siitä oli tuloksena. Laitoin tähän näytteitä ottamistani leikkeistä tehtyjä kuvakaappauksia. Kaikki tässä jutussa olevat kuvat ovat siis videoleikkeistä tehtyjä pysäytyskuvia.

Videokamera on 4k-kuvaa kuvaava kamera, joka tekee videon suhteessa 16:9. Kuvakaappauksen olen tehnyt yksinkertaisesti ottamalla pysäytyskuvasta kuvaruutukaappauksen ja sen olen siirtänyt kuva-arkistoon. Kuva-arkisto-ohjelmalla olen ainoastaan rajannut kuvaa ja siirtänyt sen takaisin omaan kansioonsa JPG-muodossa. Siirrossa minulla on oletuksena hieno terävöinti, joka on optimoitu tietokoneen näyttöä varten. Valotukseen en ole kajonnut. Ideana on saada käyttökelpoinen kuva mahdollisimman yksinkertaisesti, jos muuta kameraa ei ole ollut mukana. Kuvat ovat käyttökelpoisia juttujen kuvituksiin, mutta mitään isoja suurennoksia ne eivät kestä.

Isokoskelot

Muuttava isokoskeloparvi pysähtyi hetkeksi Mieslahteen. Ryhmässä oli yksi naaras ja eri-ikäisiä koiraita. Pienessä sulassa oli jännitystä ilmassa uroksen karkoittaessa kilpakosijoita naaraan lähettyviltä.

Silkkiuikut

Silkkiuikkupari rakenteilla olevan pesän äärellä Paltamon Autioniemessä.

Tavi

Tavikoiras ui sulassa Paltamon Mieslahdessa.

Isokoskelot

Iskoskeloita levähtämässä pienen sulan äärellä Paltamon Mieslahdessa.

Lapasorsat

Lapasorsat levähtävät sulan reunalla Paltamon Mieslahdessa.

Härkälintu

Härkälintu yllätti positiivisesti Melajoella muuten maltillisen lintujen muuton yhteydessä.

Laulujoutsen

Laulujoutsen Mieslahden rannalla.

Isokoskelot

Eripukuisia isokoskeloita Paltamon Mieslahdessa muuttomatkalla.

Isokoskelo

Isokoskelo koiras lähdössä lentoon pienestä sulasta Paltamon Mieslahdelta.

Isokoskelot

Isokoskelot lähtevät sulasta Paltamon Mieslahdessa.

Kirjosieppo

Kirjosieppo koiraan ruskeanharmaa värimuoto. Nämä värit ovat yleisempiä Itä-Euroopan kirjosiepoille.