Likolampi

Likolampi on pieni metsäinen lampi Paltamon kirkonkylän pohjoispuolella Kiehimänvaaran ja Koikerojärven välissä. Likolampi on hiljalleen soistuva kalkkilampi ja sen rannalla on lettonevoja, -rämeitä ja -korpia. Lammen kaakkoispuolella on lettoräme, jossa on huurresammallähteikkö. Alue kuuluu Kainuun vaara-alueen lehto- ja letto keskittymään. Likolammen ranta-alueita on otettu suojelun piiriin. Lammen länsireunalla soisen korven laidassa on usean kymmenen metrin pituinen, muutaman metrin korkuinen kallioseinämä. jonka pinta on sammaloitunut. Kävin eilen lumikenkäilemässä lammella, vaikka tiesin, että lumi ja jää peittävät tärkeimmät luontoarvot. Ilma oli pilvinen ja pakkasta -2 astetta.

Myllypuron vesi on kirkasta ja puro on hiekkapohjainen. Lauhan talven ansiosta puro on osittain sulana vielä Helmikuussakin.
Likolampi laskee vetensä Myllypuroa pitkin lopulta Oulujärven Pynnölänlahteen. Järven länsipuolelta alkava puronsuu on suota ja rämettä.

Seurasimme Myllypuroa ylävirran suuntaan. Puro kulki Särkisen ja Likolammen välillä noin 600 metrin matkan pienen metsän halki. Maisemat olivat kohtalaisen hyviä. Yhdessä mutkassa puro puristuu kallioiden lomaan muodostaen pienen rotkolaakson. Metsä on kuitenkin varsin tiheää, lähinnä kuusikkoa tällä kohden. Välillä puro kulkee avoimemmassa männikkömaastossa, mutta Likolammen lähellä maaperä on selvästi kosteampaa. Puroon yhtyy toinen puro noin 50 metrin päässä Likolammesta. Puro saa alkunsa läheisestä Koikerojärvestä. Puro on paikoin sulana ja vesi on kirkasta. Pohja näkyy veden läpi ja se on hiekkainen. Lintujen ääniä kuului ja jäniksen jälkiä näkyi. Muita havaintoja eläimistä ei tullut vanhoja hirvenjälkiä lukuun ottamatta. 

Likolampi itään päin kuvattuna. Taustalla Kiehimänvaaraan kuuluvan Myhkyrin harjanne.
Likolammen länsireunan kalliojyrkännettä.
Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.