Luhtaniemi odottaa uusia asukkaita

Paltamossa on otettu käyttöön uusi asuinalue Oulujärven rannalla. Toukokuun alussa paikalla oli rakenteilla yksi talo ja myytynä rantatonteista on kuusi. Vapaita rantatontteja on vielä kolme ja tien toisella puolella myytävänä tai vuokrattavana ovat kaikki kuusi rannatonta tonttia. Alueelle on saatu valmiiksi tieyhteys Metelinniemen kautta uuden sillan valmistuttua ajokuntoon Jokilahdessa. Alue on vanhaa kyläläisten nautinta-aluetta, jonka jälkiä on vielä nähtävänä Luhtaniemen kärkeen jäävällä virkistysalueella.

Liput toivottavat uudet asukkaat tervetulleiksi Luhtaniemeen 7.5.2016.
Niemessä ranta on vielä koskematonta, 7.5.2016.
Oulujärvessä vesi on matalalla. Niemen kärjessä ranta on kivikkoista ja ranta laskeutuu veteen loivasti, 7.5.2016.
Luhtaniemen kivikkoista rantaa 7.5.2016.
Rannan tuntumassa on myös heinikkoa, mistä lienee tullut alueelle nimi Luhtaniemi, 7.5.2016.
Itse Luhtaniemi lienee joskus ollut ajoittain kokonaan tulvavesien alla. Tämä on saattanut olla silloin, kun Oulujärven pintaa ei vielä säännöstelty joskus ennen 1960-lukua, jolloin Emäjoki ja Kiehimänjoki valjastettiin vesivoiman käyttöön. Luhtaniemi 7.5.2016.
Luhtaniemen ympäri on rakennettu kevyenliikenteen väylä, joka esittelee niemen tien kulkijoille. , 7.5.2016.
Luhtaniemen kevyenliikenteen väylä 7.5.2016.
Luhtaista rantaa Luhtaniemen itäpuolella 7.5.2016.
Luhtaista rantaa Luhtaniemen länsipuolella. Taustalla häämöttää golfkentän väylät, 7.5.2016.

Toukokuun alussa vuonna 2016 alueella on vielä rauhallista. Niemen molemmin puolin järvessä on paljon vesilintuja. Niemen länsipuolella uiskentelee kaksi joutsenta rannan tuntumassa. Niemen kärjessä kasvillisuus on etupäässä lehtimetsää, eri-ikäisiä haapoja ja koivuja. Joukossa on muutamia lyhyeksi jääneitä mäntyjä. Vesi on alhaalla ja rannalla on näkyvissä niemeä ympäröivä kivikkoinen järven pohja. Niemessä on siellä täällä rannan tuntumassa suuria, jo käytöstä poistuneita vesilintujen pönttöjä. Maapohjassa on paikoin sammaleisia, pehmeän näköisiä kumpuja ja kulottunutta heinikkoa. Alueen suunnittelussa idän puoleinen ranta tullaan ruoppaamaan syvemmäksi ja sinne on tarkoitus rakentaa venepaikkoja. Niemen länsipuoli eli kirkonkylän suuntaan jäävä ranta jätetään koskemattomaksi luonnon tilaan.

Luhtaniemen niemen kärki on säästetty kaavoituksessa virkistysalueeksi. Asuinalueet on kaavoitettu niemen molemmille puolille Oulujärven rantaan. Luhtaniemi 7.5.2016.
Alueen vanhasta asutuskulttuurista on vielä jäljellä yksi vanha autioitunut rakennus, Luhtaniemi 7.5.2016.
Niemen itäpuolelle sijoittuvaa uutta rakennusaluetta. Yksi uudisrakennus on alueelle jo noussut, Luhtaniemi 7.5.2016.
Alueen raivaus on tehnyt siitä avoimen ja tuuli on jo tehnyt tuhojaan niemessä, Luhtaniemi 7.5.2016.
Alueen opastustaulu kertoo vapaista tonteista, joita alueella liikkujat pääsevät tutkimaan autosta käsin, Luhtaniemi 7.5.2016.
Alueella on palanen vanhaa kuusimetsää, joka on liito-oravan asuinaluetta, Luhtaniemi 7.5.2016.
Osa vapaista tonteista on kaavoitettu kauemmaksi rannasta ja ne lienevät vähiten haluttua oman rannan puuttumisen vuoksi, Luhtaniemi 7.5.2016.
Liito-oravan käyttöön varattua metsää Luhtaniemessä 7.5.2016.

Paltamolaisille Luhtaniemeen rakennettu alue laajentaa ulkoilu ja lenkkeily mahdollisuuksia. Oikeastaan vasta täällä Metelinniemessä ja uudella Luhtaniemen alueella on mahdollisuus tehdä kävelylenkkejä ja nauttia Oulujärven rantamaisemista. Paltamossa junarata kulkee rantaviivaa pitkin kylän tuntumassa ja rajoittaa järven virkistyskäyttöä siltä osin. Rakentamisessa on kuitenkin hyvä, että on huomioitu alueen tärkeys vesilinnuille ja se, että niemen länsipuoli jätetään luonnontilaan. Tämä lisää paltamolaisten mahdollisuuksia säilyttää yhteys järveen ja päästä seuraamaan luontoa kaikkina vuoden aikoina. Toivottavasti tämä lupaus niemen länsipuolen rauhoittamisesta pidetään myös tulevaisuudessa, jos vaikka alueelle syntyisi joskus laajentumispaineita.

Kategoria(t): Kainuun sydänmailta Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.