Press "Enter" to skip to content

Luhtaniemi odottaa uusia asukkaita

Luhtaniemi, Paltamo

Ikääntynyt, vesilinnuille tarkoitettu pönttö houkuttelee vielä asukkaita Paltamon Luhtaniemessä Oulujärven rannalla 7.5.2016.

Paltamossa on otettu käyttöön uusi asuinalue Oulujärven rannalla. Toukokuun alussa paikalla oli rakenteilla yksi talo ja myytynä rantatonteista on kuusi. Vapaita rantatontteja on vielä kolme ja tien toisella puolella myytävänä tai vuokrattavana ovat kaikki kuusi rannatonta tonttia. Alueelle on saatu valmiiksi tieyhteys Metelinniemen kautta uuden sillan valmistuttua ajokuntoon Jokilahdessa. Alue on vanhaa kyläläisten nautinta-aluetta, jonka jälkiä on vielä nähtävänä Luhtaniemen kärkeen jäävällä virkistysalueella.

Toukokuun alussa vuonna 2016 alueella on vielä rauhallista. Niemen molemmin puolin järvessä on paljon vesilintuja. Niemen länsipuolella uiskentelee kaksi joutsenta rannan tuntumassa. Niemen kärjessä kasvillisuus on etupäässä lehtimetsää, eri-ikäisiä haapoja ja koivuja. Joukossa on muutamia lyhyeksi jääneitä mäntyjä. Vesi on alhaalla ja rannalla on näkyvissä niemeä ympäröivä kivikkoinen järven pohja. Niemessä on siellä täällä rannan tuntumassa suuria, jo käytöstä poistuneita vesilintujen pönttöjä. Maapohjassa on paikoin sammaleisia, pehmeän näköisiä kumpuja ja kulottunutta heinikkoa. Alueen suunnittelussa idän puoleinen ranta tullaan ruoppaamaan syvemmäksi ja sinne on tarkoitus rakentaa venepaikkoja. Niemen länsipuoli eli kirkonkylän suuntaan jäävä ranta jätetään koskemattomaksi luonnon tilaan.

Jokilahti, Paltamo

Jokilahteen valmistui uusi silta keväällä 2016. Silta avaa uuden tieyhteyden Metelinniemen kautta Luhtaniemeen uudelle asuinalueella Oulujärven rantaan.

Luhtaniemi, Paltamo

Luhtaniemessä on veneilty jo vuosikymmenien ajan. Maastossa on nähtävänä jo parhaat aikansa elänyt veneen runko. Alueen suunnitelmaan kuuluu rannan ruoppaus kuvassa näkyvältä alueelta ja sinne tulisi myös pienimuotoinen veneiden rantautumispaikka.

Luhtaniemi, Paltamo

Näkymä Luhtaniemestä länteen eli Paltamon kirkonkylän suuntaan. Taustalla näkyvät Metelinniemen golfkentän lähimmät väylät.

Luhtaniemi, Paltamo

Näkymä Luhtaniemen kärjestä Paltaselälle päin. Vesi on alhaalla ja pohjan kivet ovat paljastuneet.

Paltamolaisille Luhtaniemeen rakennettu alue laajentaa ulkoilu ja lenkkeily mahdollisuuksia. Oikeastaan vasta täällä Metelinniemessä ja uudella Luhtaniemen alueella on mahdollisuus tehdä kävelylenkkejä ja nauttia Oulujärven rantamaisemista. Paltamossa junarata kulkee rantaviivaa pitkin kylän tuntumassa ja rajoittaa järven virkistyskäyttöä siltä osin. Rakentamisessa on kuitenkin hyvä, että on huomioitu alueen tärkeys vesilinnuille ja se, että niemen länsipuoli jätetään luonnontilaan. Tämä lisää paltamolaisten mahdollisuuksia säilyttää yhteys järveen ja päästä seuraamaan luontoa kaikkina vuoden aikoina. Toivottavasti tämä lupaus niemen länsipuolen rauhoittamisesta pidetään myös tulevaisuudessa, jos vaikka alueelle syntyisi joskus laajentumispaineita.