Press "Enter" to skip to content

Lumen määrä kasvaa vauhdilla

Lumimäärä pihalla

Tammikuun toiseksi viimeisenä päivänä pihalla oli lunta ennätysmäärä.

Lumitilanne täällä Kainuussa on tällä hetkellä erinomaisen hyvä. Tällaisia hankien paksuuksia mitataan yleensä vasta keväällä maaliskuun loppupuolella. Mittasin pihalla puutarhan pöydälle sataneen vapaan lumen määrän tänään ja mitta näytti 77,5 senttimetriä. Tällä paikalla en vastaavaa lukemaa ole aikaisemmin mitannut edes keväällä. Kaksi päivää sitten lumen määrä oli 58 senttimetriä. Kaikkia runsas lumen tulo ei innosta. Lumikasat eivät tahdo sopia pihoille. Taajamissa risteyksien näkyvyys huononee ja talojen katoilla lumikuorma lähenee riskirajaa turhan nopeasti.

Ennätyslukemat

Terassin pöydällä on uudet ennätyslukemat jo tammikuussa 77,5 cm.

Ilmatieteen laitoksen sivuilla on seurattu lumitilannetta eri kuukausina muutamilta paikkakunnilta. Tammikuun korkein lumimäärä on mitattu Kilpisjärvellä vuonna 1992, jolloin siellä mitattiin lumen paksuudeksi 172 senttimetriä. Maailman korkein lumimäärä on mitattu Yhdysvalloissa Californian Tamaracissa, missä lumen paksuudeksi on saatu 1146 senttimetriä, eli lähes 11,5 metriä.

Lintujen ruokintapaikka

Lintujen ruokintapaikka uhkaa peittyä lumeen ja lisää sataa. Lumikasa vyöryy hiljalleen kohti lintulautaa ja ollaan vasta tammikuussa.

Omalla pihalla alkaa myös olla useita lumikasoja ja isoja. Olen pihalla käydessäni katsellut niitä ja ajatellut, että kaikki nuo valtavat lumivuoret on puskettu kolaamalla. Niistä tulisi monta kuorma-auton lavallista. Hieman huolissani olen katsellut lintujen ruokintapaikan suuntaan, sillä lumivuoret uhkaavat haudata  sen lumen alle. Voi olla, että keväämmällä joudun vielä lapiohommiin. Lumipeitteen paksuus kasvaa täällä yleensä maaliskuun loppupuolelle saakka ellei tule pitempää suojasäätä, jolloin lumipeite vajoaa ja tiivistyy.