Luonnonlähteen ympärillä lämpötila pysyy tasaisena

Helteiden aikaan ympäristö kärsii kuivuudesta. Kasvit alkavat kuihtumaan ja eläinten käyttämät juomapaikat ehtyvät. Luonnonlähteiden ympärillä olosuhteet pysyvät kuitenkin melko vakiona huolimatta ilman lämpötilan vaihteluista. Lähde saa vetensä pohjavedestä, mistä pohjavettä nousee maanpinnalle kallioiden raoista ja sen koostumukseen liukenee samalla mineraaleja.

Lähteitten ympärillä on erityyppistä kasvistoa kuin esimerkiksi soilla. Tietyt sammalet esiintyvät vain lähteiden yhteydessä. Pohjoisilla lähteillä voidaan tavata eteläisiä lajeja, koska lähde vähentää roudan esiintymistä lähteen ympärillä ja etelässä voidaan tavata pohjoisia lajeja, koska lähde pitää pienilmaston muuta ilmastoa viileämpänä.

Huurresammallähde laskee loivassa rinteessä kohti lampea. Loivassa rinteessä on paljon tihkupintoja, joista pohjavettä tihkuu maanpinnalle.
Kalkkipitoisilla alueilla esiintyvät huurresammallähteet ovat rauhoitettuja. Ne ovat käyneet harvinaisiksi metsien ja soiden tehokäsittelyn seurauksena.

Aikaisemmin lähteitä hyödynnettiin vesivarastoina varsinkin kun talossa oli karjaa. Lähteissä säilytettiin myös herkästi pilaantuvia ruokatarvikkeita. Metsäpolut kulkivat lähteiden kautta ja usein ne risteytyivät juuri lähteen kohdalla. Nykyisin lähteitä voidaan pitää myös tärkeänä kultturiperintönä.

Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.