Press "Enter" to skip to content

Luonto koetuksella kuivuuden ja kuumuuden vuoksi

Luonto on ollut koetuksella tänä kesänä kuivuuden ja Suomessa vähemmän esiintyvän kuumuuden vuoksi. Toukokuu oli ennätyskuiva ja nyt heinäkuun puoliväliin mennessä on saatu nauttia meille poikkeuksellisen lämpimistä ilmoista. Keskiviikkona mitattiin Vaasassa toistaiseksi kesän lämpöennätys +33,7 astetta. Utsjoen Kevolla mitattiin Lapin kaikkien aikojen lämpöennätys myöskin keskiviikkona +33,4 astetta. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätykseen +37,2 astetta on kuitenkin vielä matkaa. Tämä voimassa oleva ennätys on mitattu Joensuun lentokentällä Liperissä 29.7.2010. Toukokuu oli myös keskilämpötiloiltaan ennätyslämmin ja erityisen kuiva.

Kuivuus vaivaa eniten viljelijöitä. Viljan viljelijät ovat joutuneet kastelemaan satoa ja mansikkasatokin on kärsinyt kuivuudesta. Luonnossa eläimet tavallisesti pärjäävät, sillä luonnossa on aina jossain kosteaa ja juotavaksi kelpaavaa vettä. Illlasta yleensä viilenee ja tuolloin monet eläimet ovat liikeellä ravinnon haussa. Myös aamuisin linnut ovat enemmän liikekannalla kuin keskipäivällä.

Viherpeipot

Viherpeipot alkoivat ensimmäisenä hyödyntää kevyttä linnuille tarkoitettua virkistymispaikkaa.

Laitoin tavoistani poiketen linnuille kevyen virkistäytymispaikan pihan perälle. Ensimmäistä kertaa asensin sinne myös juomapaikan. Kesäruokintaa en aiemmin ole ylläpitänyt, mutta ajattelin tässä kuumuudessa tarjota siemeniä ja pähkinöitä syöville linnuille vähän energiaa ja nestettä kuluttavan mahdollisuuden ruoan hankintaan. Hyödynsin tilannetta itsekkäästi laittamalla piilokojun lähettyville. Tavoitteena on kuvata ruokinnalla käyviä lintuja ja myös tarkkailla niitä lähempää.

Harakka

Harakka on arka ja epäluuloinen pihamaalla. Se tulee aina juomapaikalle lentämällä ensin pihan yli ja laskeutuu kauas pihan perälle. Sieltä se tulee puiden ja pensaiden suojassa juomaan.

Peippo

Mikäli mahdollista, niin virkistymispaikka kannattaa sijoittaa mahdollisimman rauhalliseen paikkaan, missä löytyy myös varjoa suojaksi liialliselta auringon paahteelta.

Yllätyin, kuinka nopeasti linnut alkoivat käydä paikalla. Etenkin juomapaikka on ollut suosittu. Ensimmäiset kävijät olivat viherpeippoja ja sitten tulivat peipot. Myös tali- ja sinitainen sekä käpytikka ovat käyneet paikalla. Hieno havainto tuli punarinnasta ja leppälinnusta. Oravat ovat myös hyödyntäneet helpon ruoan mahdollisuuden samoin kuin yleensä arka harakka.

Talitainen

Lintujen virkistäytymispaikalla voi kokeilla lintujen kuvaamista vaikkapa kuvauspiilosta. Kesän valot tahtovat vain olla jyrkkiä, joten aikaisin aamulla ja myöhään illalla on valaistuksen kannalta tasaisimmat valot. Haittapuolena on se, että valotusajat venyvät pitkiksi ja silloin lentokuvien ottaminen vaikeutuu.

Orava

Orava jäähdyttelee itseään kiven päällä pienen varjon suojassa.

Kuumuus näkyy myös eläinten liikehdinnässä virkistäytymispaikalla. Vilkkainta on aamuisin ja iltaisin. Päivällä esimerkiksi peippo pysyttelee puiden varjoissa ja oravaa ei kuumimpana aikana näy lainkaan. Iltaisin orava näyttää hakeutuvan mielellään varjoon ja viilentää itseään menemällä mahalleen makaamaan raajat levällään. Juomassa se käy tiheästi. Jonkin verran orava on vaikuttanut stressaantuvan paikan muista kävijöistä. Se on pyrkinyt ajamaan paikalta pois muita etenkin harakoita. Välillä se myös säikyttelee ruokailevia viherpeippoja juoksemalla niiden sekaan saaden ne pakenemaan. Uskon kuitenkin, että eläimille on kevyestä ruokinnasta ja juomamahdollisuudesta enemmän hyötyä kuin haittaa. Ruokintapaikka pitää pitää siistinä haravoimalla maasta siementen kuoret pois ja vesi tulee vaihtaa päivittäin.