Press "Enter" to skip to content

Meriharakka Metelissä

Meriharakka

Meriharakka antautui kuvattavaksi aamun kuvausreissulla Paltamon Metelinniemen uimarannalla.

Herään aamulla jo heti kello neljän jälkeen, kun aurinko paistaa suoraan silmiin. En jatka unia vaan nousen ylös. Pukeudun ja juon lasillisen vettä, jonka jälkeen kerään kuvausvälineet autoon, ja suunnistan Metelinniemeen. Siellä oli nähty meriharakka joitakin päiviä sitten. Mikään harvinaisuus se ei ole täälläkään, mutta kunnollisten kuvien saaminen on päätavoite tällä reissulla.

Heti paikalle päästyäni huomaan tyhjällä uimarannalla kaksi tutun näköistä lintua. Ne ruokailevat rauhallisesti, eivätkä näy välittävän minusta, kun ajan auton pysäköintipaikalle. Linnut näyttävät etsivän ruokaa kovin ahneesti. Nokka on maassa lähes jatkuvasti lukuunottamatta muutamia lyhyitä pyrähdyksiä. Pääsen vielä vaihtamaan kuvakulmaa eivätkä linnut häiriinny.

Meriharakoita olen päässyt ihailemaan yhtä läheltä viimeksi Kalajoella, mutta siitä on jo vuosia aikaa. Tuolloin siellä oli paljon muutakin kuvattavaa, joten kuvat meriharakasta jäivät vähäisiksi. Nyt olen tyytyväinen saamiini kuviin.

Meriharakat

Välillä meriharakat kävivät tutkimassa päällystettyä maaperää, mutta pian ne palasivat takaisin rannan tuntumaan.

Meriharakat

Kaksi meriharakkaa kävelee varhain aamulla autiolla Metelinniemen uimarannalla.

Meriharakka

Meriharakka etsii ravintoa yökostealta hiekalta rannan tuntumassa.

Jätän meriharakat ja jatkan matkaa aina Luhtaniemeen saakka. Kevään jälkeen siellä tilanne on rauhoittunut, eikä vedessä näy nyt vesilintuja. Palaan takaisin kylälle ja päätän käydä Käärmeniemessä. Seuraan siltojen alla pääskysten lentelyä, kun huomio kiinnittyy pieniin pääskysiin isompien joukossa. Tunnistan pääskyt törmäpääskyiksi ja saan kuvattua niitä junaradan siltarakenteissa, missä niillä on ilmeisesti pesäkolot.

Törmäpääsky

Törmäpääskyt lentelivät muiden pääskyjen seassa Kiehimänjoella. Niillä lienee pesäkolot junaradan tukirakenteissa.

Törmäpääsky

Törmäpääsky ryömii pesäkoloonsa, joka voi olla syvälläkin rakenteiden sisällä.

Törmäpääsky

Törmäpääsky kurkistelee pesäkolonsa reunalta.

Seurailen aikani pääskysten lentelyä. Ainakin kolme pääskyä katoaa rakenteiden sisälle. Lintuja voi olla enemmänkin. Mietin, mitenkähän linnut ovat tottuneet junien kulkemiseen pesäkolojen yläpuolella. Ainakin malmijunat saavat rakenteet tutisemaan, mutta ilmeisesti se ei lintuja haittaa. Jätän pääskyt lentelemään ja lähden aamukahvin keittoon. Nyt paistaa vielä aurinko, mutta tuuli alkaa voimistua ja tuntuu kolealta. Tänään on mentävä iltavuoroon ja huomenna aamuvuoroon, joten en pääse seurailemaan pääskyjä vähään aikaan. Loppuviikosta päätän käydä paikalla ja yritän laskea törmäpääskyt. Töissä jaksaminen hieman mietityttää.