Press "Enter" to skip to content

Orivarsat pääsivät kesälaitumelle

Orilaidun

Orien vapauttaminen kesälaitumelle Paltamon Melalahdessa tapahtui hienon sään vallitessa.

Orivarsat pääsivät kaipaamalleen kesälaitumelle Paltamon Melalahdessa 27.5.2018. Nopeasti lämmenneet ilmat olivat saaneet laitumet jo siihen kuntoon, että ruohoa on riittävästi hevosille. Tällä kertaa laitumelle vapautettiin kahdeksan orivarsaa. Orilaidun Melalahdessa on ottanut paikkansa, kun Mieslahdessa ei enää ole useampaan vuoteen ollut mahdollisuutta järjestää laiduntilaa hevosille.

Orilaidun

Vapauteen päästyään hevoset hakevat laumalle johtajan. Orit ottavat yhteen ja voittaja saa hallita laumaa loppukesän ajan.

Tänä vuonna ilma suosi tapahtumaa. Aurinko paistoi ja kesäinen tuuli puhalsi kohtalaisen voimakkaasti. Vaikka lämpötila ei ollutkaan kuin +12 asteen tienoilla, niin aurinko lämmitti mukavasti.

Orilaidun

Laitumella orit potkivat ja purevat toisiaan hakiessaan johtajaa laumalle.

Tänä vuonna hevoset eivät järjestäneet mitään erityisempää sirkushuvia katsojille. Hevoset ryntäsivät heti pois katsojien silmistä. Lauma jakautui kolmeen osaan, kun yksi varsa jäi erilleen omiin oloihinsa laitumen toiseen nurkkaan. Kaksi oria liittoutuivat yhteen ja karkasivat toiselle puolelle laidunta. Pääosa laumasta pysytteli keskellä, mutta kumpareen takana katseilta piilossa. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä Melalahti on maisemiltaan todella hienoa seutua ja lisäksi paikalle oli järjestetty puffetti, mistä sai ostaa  virvokkeita ja makkaraa. Kiitos siitä järjestäjille.