Press "Enter" to skip to content

Pakkaspäivän mietteitä

On vapaapäivä ja pakkanen on laskenut yön aikana -25 asteen lukemiin. Se tuntuu taas purevalta. Ennen joulua satutin silmäni jotenkin ja sarveiskalvoon tuli haavauma. Se on vihoitellut sen jälkeen ja pitänyt minua hereillä useampana yönä. Välillä silmä on parempana, kunnes se taas ärtyy vihoittelemaan ja sitten taas valvotaan ja yritetään sietää siinä esiintyvää kipua, kirvelyä ja polttelua. Eilen pudottelin lumet katolta, kun oli vielä siedettävä pakkanen, vain -12 astetta. Siitäköhän silmä ärtyi lisää ja siksi olen päättänyt pysyä sisällä tämän päivän. Lämmitän takkaa ja seurailen kiikarilla lintujen ruokintapaikan tapahtumia. Linnut kulkevat ruokailemassa, etupäässä tali- ja sinitiaiset höyhenet pörhöllään.

Talitiainen

Talitiainen kääntää selkänsä kuvaajalle, pörhistää höyhenensä ja alkaa takoa nokallaan auringonkukan siementä oksaa vasten.

Kokonaan en kuitenkaan malttanut sisällä olla. Pakkanen on saanut taas linnut ruokintapaikalle. Virittelin pisimmän objektiivin jalustalle ja menin ulos värjöttelemään pakkaseen. Auringon nousun aikaan valo lisääntyy hiljalleen ja ennen puoltapäivää se osuu sopivasti ruokintapaikalle. Aloitan kuitenkin kuvaamisen jo pienen hämärän vallitessa. Linnut vaikuttavat aroilta. Pakkasen paukahtaessa rakennuksessa, linnut säntäävät karkuun. Kestää hetken, ennen kuin ne palaavat. Ensin lähipuihin ja sitten hitaasti lähemmäksi. Joku käy lentämällä mutkan ruokintapaikan luona ja lentää sitten takaisin pysähtymättä.

Sinitainen

Pakkasella linnut vaikuttavat stressaantuneita ja aroilta. Pakkasen paukahtaessa kuuluvasti rakennuksen seinässä, linnut pyrähtävät pakosalle.

Sinitiainen

Kuvauspaikalle laitettu joulukuusi ei enää ole kovin kuvauksellinen. Kuusi karisti neulaset jo sisällä ollessaan ja loput neulaset lähtivät sitä siirrettäessä lintulaudan lähelle.

Kuvia syntyy nihkeästi. Samankaltaisia ovat, totean kuvista. Joulun jälkeen pihalle kannettu kuusikaan ei näytä hääviltä. Neulaset ovat karisseet ennätystahtiin. Tästä kuusesta ei ole kuvauksiin. Pitäisi hankkia jotain muuta tilalle. Mietin lintujen käyttäytymistä ruokinnalla yleensä. Ne vaikuttavat stressaantuneilta. Pakkanenko sen aiheuttaa? Kaikki äänet kuuluvat selvemmin ja linnut ovat varuillaan kaiken aikaa.  Kauan en tarkene kerralla olla pakkasessa ja silmänkin vuoksi palaan sisälle lämmittelemään. Saavat linnut ruokailla rauhassa. Käyn läpi ottamiani kuvia. Lähes kaikki päätyvät roskiin. Muutaman kuvan säästän. En siksi, että niissä olisi jotain erityisen hyvää, vaan ikään kuin muistona tästä lyhyestä pakkasaamun kuvaushetkestä.