Räntäsateessa Varisjoen koskilla

Päätin aamulla, että jokien koluaminen minun kohdalla saa jatkua. Olen nyt käynyt toissa päivänä Miesjoella, eilispäivänä Kongasjoella ja tänään on vuorossa Varisjoen kosket. Ilma ei heti aamusta näytä kovin lupaavalta, sillä pakkanen on lauhtunut nollaan ja yön aikana uutta lunta on sadellut kymmenisen senttimetriä. Lisäksi taivaalta satelee parasta aikaa isoja räntähiutaleita ja ilma on hämärä.

Varisjoella olen kulkenut kaikista Paltamon joista eniten. Joen historia ja joessa talvehtivat koskikarat ovat saaneet minut tulemaan koskille muita koskia enemmän. Tietenkin myös joen helppo saavutettavuus on yksi tärkeä tekijä. Taivaan hieman kirkastuttua nappasin kamerarepun kyytiin ja ajelin ensimmäiselle kohteelle joen suistoon Varislahdelle. Samalla saan kuvata myös ensimmäisen kosken, sen alimman, nimeltään Kiprunkoski.

Varisjoen suistoa Paltamossa. Varisjoki laskee Oulujärveen Varislahdessa, 31.10.2019.
Joutsenet lähtevät lentoon lokakuun räntäsateessa Paltamon Varislahdella 31.10.2019.

Kiprunkoski

Yön lumisade on saanut tiet huonoon kuntoon ja ajelen auraamattomilla teillä maltillisella nopeudella. Lumi ei kuitenkaan haittaa pienemmilläkään teillä ja pääsen helposti ensimmäiseen kohteeseen. Räntää sataa kunnolla ja en ota tavalliseen tapaani kameraa roikkumaan kaulalle, vaikka se onkin sään kestävää mallia. Helposti löydän pienen metsän läpi kosken äärelle. Lumessa näkyy pienempien eläinten jälkiä, kuten kärpän ja jonkin pienemmän myyrän tai päästäisen. Lumi on nuoskalunta ja tuoreet jäljet näkyvät selvästi. Joen rannassa huomioni kiinnittyy koivuun, jonka kyljestä on kuori järsitty pois. Tutkin kohdetta tarkemmin ja huomaan puun ympärillä majavan jälkiä. Jäljet tulevat joesta ja nousevat maalle puiden ympärille. Yksi pienempi puu on katkaistu ja se roikkuu oksistaan kiinni isomman puun oksissa siten, että tyvi on ilmassa.

Itse Kiprunkoski on nyt paremmassa iskussa kuin jokunen viikko sitten, kun kävin täällä viimeksi. Syksyn sateet ovat nostaneet vedenpintaa ja koskessa on nähtävissä pieniä kuohuja. Koski ei ole iso ja sen pituus on selvästi alle sata metriä. Koskikaraa ei näy ja vaikuttaa siltä, että kosken kuohut eivät ole sille tarpeeksi isoja.

Kuvakulmia joudun taas hieman hakemaan, sillä rannan puut taipuvat joen päälle peittäen kuvakulman. Rannassa vesi on matalaa ja saan otettua muutaman kuvan tästä muuten niin vähän kuvatusta koskesta. Paluumatkalla alan jo kastua sekä sisältä päin että ulkoa. Eilen oli vielä pakkasta ja puin nytkin vaatteet sen mukaan. Nollassa oleva lämpötila saa hien pintaan nopeasti tällä vaatetuksella. Lisäksi puissa oleva lumi tippuu vetenä ja märkinä lumipaakkuina suoraan päälle. Kamera pitää taas laittaa reppuun paluumatkaa ajatellen.

Autoa lähestyessä kohtaan joen suistossa uimassa kaksi joutsenta ja kaivan nopeasti kameran repusta. Siinä on kuitenkin lyhyt objektiivi ja joutsenet alkavat tehdä lähtöä. Saan otettua lähtötilanteesta pari kuvaa, joiden en usko olevan kovin hääppösiä.

Majava on käynyt melko tuoreeltaan jyrsimässä koivua Paltamon Varisjoen Kiprunkoskella 31.10.2019.
Paltamon Varisjoen Kiprunkoski 31.10.2019.
Jokeen sortuneita puita Paltamon Varisjoen Kiprunkoskella 31.10.2019.

Myllykoski

Seuraavalle kohteelle ei ole pitkä matka. Joudun kävelemään autolta noin kolmesataa metriä ja olen Myllykoskella. Täälläkin on edelliseen käyntiin verraten komeammat kuohut veden pinnan nousun johdosta. Kuvakulmiin pääseminen on hieman haasteellista ja joudun kumartelemaan ja kyyköttämään, että saan otettua kuvia ilman mukaan tunkevia joen ylle taipuneita oksia.

Varisjoen Myllykoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Myllykoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Myllykoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Myllykoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Myllykoskessa vesi on noussut syksyn sateiden johdosta Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Myllykoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.

Hotellinkoski

Hotellinkoski onkin jo tuttu koski ja siellä kuvakulmien löytäminen ei tuota vaikeuksia. Kosken äärellä on keskeneräiseksi jääneen Kiveksen ruukin jäännökset, joka on kunnostettu nähtävyydeksi. Hotellinkoski on edellisiin koskiin verrattuna näyttävämpi ja suurempi. Jokeen on kasautunut paljon puun juuria ja joen yli on kaatunut puita. Jokea ovat aikoinaan muokanneet ruukin rakentajat ja paikka ei täysin enää ole luonnonmukainen. Huomaan kuvia ottaessani, että ilma on alkanut kuivahtaa. Räntäsade on lakannut ja ilma on entisestään kirkastunut. Otan täälläkin kuvia joen matalassa rannassa kahlaten. Palailen sitten autolle ja tuskailen kuumuuden kanssa. Vaatteet alkavat olla märkiä.

Varisjoen Hotellinkoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Hotellinkoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Hotellinkoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.

Kiveskoski

Seuraava kohde sijaitsee Hakasuon myllyn kohdalla. Koskella lienee monta nimeä, mutta käytän tässä siitä nimeä Kiveskoski. En vielä ole tavannut koskikaraa ja oletan sen löytyvän tämän kosken ääreltä. Käyn tutuilla paikoilla kuvaamassa, mutta lintu ei osu silmiin. Koski kuohuu mukavasti ja on kuohujensa puolesta parasta antia tähän mennessä. Varsinkin patorakennelmien jäännökset, betoniset harkot, puristavat vedet ahtaalle ja kuohuen ne syöksyvät kapeasta rännistä väljempään uomaan. Kosken kuohuja jatkuu vielä ainakin parin sadan metrin verran alajuoksulle päin. En nyt enää kosken kuvaamisen jälkeen jää odottelemaan koskikaraa, vaan lähden kohti seuraavaa ja viimeistä kohdetta, joen luusuaa.

Varisjoen Kiveskoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Kiveskoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Kiveskoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Kiveskoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.
Varisjoen Kiveskoski Paltamon Hakasuolla 31.10.2019.

Joen luusua

Varisjoessa on vielä yksi koski, joka on kuitenkin keinotekoinen. Jokea on ruopattu ja joen alkukohdan ja Kivesjärven väliin on tehty keinotekoinen pato betonista ja kivistä. Käyn vielä kuvaamassa tämän viimeisen kohteen, niin sitten Varisjoen kosket kuvattu.

Varisjoen luusuaa Paltamon Hakasuolla. Joki saa alkunsa Kivesjärvestä, 31.10.2019.
Varisjoen luusuaa Paltamon Hakasuolla. Joki saa alkunsa Kivesjärvestä, 31.10.2019.

Nyt olen saanut kuvattua kolmessa päivässä kolmen Paltamolaisen joen koskia. Kaikkia koskia en ole saanut kuvattua ja joitakin kuvaamisen arvoisia koskia on ehkä jäänyt kuvaamatta. Myöhemmin on kuitenkin tarkoitus käydä näilläkin koskilla, joita on useita mm. Kongasjoessa.

Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.