Press "Enter" to skip to content

Sodan muistomerkkien äärellä

Kainuussa on nähtävänä useitakin sodan tapahtumapaikoille pystytettyjä muistomerkkejä. Suomussalmella ja Kuhmossa on eniten muistomerkkejä ja ne sijaitsevat yleensä talvisodan tapahtumapaikoilla lähellä rajaa. Kainuussa on kuitenkin sotamuistomerkkejä tapahtumapaikoilla myöskin lännempänä, mutta ne ovat vähemmän tunnettuja. Kävin eräänä heinäkuisena päivänä parilla tällaisella vähemmän tunnetulla paikalla.

Muistokivi

Muistomerkki sodan uhriksi joutuneen ristijärveläisen Perttu Kemppaisen muistopaikalla.

Sodan uhri

Puuhun veistetty risti venäläisen partion uhriksi joutuneen ristijärveläisen Perttu Kemppaisen muistopaikalla.

Muistokivi

Muistomerkki sodan uhriksi joutuneen ristijärveläisen Perttu Kemppaisen muistopaikalla.

Ristijärvellä Vartiuksentien varressa sijaitsee ristijärveläisen Perttu Kemppaisen muistoksi pystytetty muistomerkki. Kemppainen oli heinäkuisena yönä niittämässä heinää, kun venäläinen partio pääsi yllättämään hänet. Muistomerkin löytää Vartiuksentieltä lähtevän polun varrelta. Tieltä on pieni opaste polun lähtöpaikalla. Lyhyen kävelymatkan jälkeen rehevässä kuusikossa tulee vastaan kivinen muistomerkki. Kuusikon keskellä on vaikea kuvitella tapahtumien kulkua. Onko paikalla aikoinaan sijainnut niitty, jota Kemppainen on ollut niittämässä vai onko Kemppainen paennut jostakin läheiseltä niityltä ja pako päättynyt tähän. Puiden kyljissä on veistettyjä ristinmerkkejä, joiden veistämisajankohtaa en rupea arvioimaan. Paikkaa on kuitenkin hoidettu ja se on hyvässä kunnossa.

Toinen lähistöllä sijaitseva sodanaikainen tapahtumapaikka sijaitsee Sutisenjärven rannalla. Täällä sijainneen kämpän suojiin majoittui kuusi Neuvostoliittolaista desanttia. Heidät pudotettiin laskuvarjoilla lentokoneesta joko 1943 tai 1944 keväällä. Laskuvarjot ja tehdyt ladut paljastivat desantit. Joidenkin lähteiden mukaan desantit pudotettiin väärälle, Härmänkylän Pohjajärvelle kun alunperin heidät oli tarkoitus pudottaa läheisen Kivijärven jäälle. Desanttien tehtävänä oli ilmeisesti vakoilla Kontiomäen rautatieaseman sotilasliikennettä. Ylä-Vieksin kyläyhdistyksen sivuilla on Vilho Tampion kertomus tapauksesta. Vilho Tampio oli tuolloin nuori poika ja oli todistamassa tapahtumien kulkua. Nyt paikalle ei ole helppo löytää. Vartiuksentieltä käännyttäessä ajellaan useampia kilometrejä metsäautoteitä ja loppumatka kuljetaan metsässä. Paikalta löytyvät kuitenkin kyseisen kämpän rauniot sekä paikan historiasta kertova muistotaulu. Lähistölle on haudattu kaksi desanttia, jotka suomalaiset kaukopartiomiehet tuhosivat. Hautapaikkoja en löydä, vaikka etsinkin niitä kämpän raunioiden lähistöltä.

Sotamuistomerkki

Suomalainen kaukopartio tuhosi tällä paikalla kaksi venäläistä desanttia ja vangitsi neljä.

Sotamuistomerkki

Tässä kämpässä majoittui kuusi venäläistä desanttia jatkosodan aikana. Suomalainen kaukopartio pidätti neljä ja tuhosi kaksi desanttia.

Sotamuistomerkki

Tähän maastoon haudattiin suomalaisen kaukopartion tuhoamat kaksi venäläistä desanttia jatkosodan aikana. Erään tarinan mukaan jatkosodan aikana maahan haudattujen venäläisten desanttien luita olisi noussut esiin alueella tehtyjen ojien kaivuun yhteydessä. Vahvistusta väitteelle ei kuitenkaan ole löydetty.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 72 vuotta Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan päättymisestä. Näistä ajoista on kertomassa yhä vähemmän veteraaneja ja pian tulee aika, jolloin olemme pelkästään historiaan jääneiden kertomusten ja tutkimustiedon varassa. Metsähallitus on hiljattain julkaissut teoksen Metsiin kadonneet, joka on varsin kattava kulttuuriperintökohteiden inventointihanke. Teokseen on sisällytetty myös nuorempia kulttuuriperintökohteita kuten sodan aikaisia paikkoja ja sotamuistoja. Suosittelen luettavaksi.