Talvi jatkuu lauhana

Lauhat ilmat ovat jatkuneet tammikuussakin. Tänään on ollut sumuinen ja harmaa päivä eikä lämpömittari ole laskenut nollan alapuolelle. Päivällä lämmintä oli +2 astetta. Vaikka lämmintä on ollut, niin sade on tullut räntänä ja sitä oli kertynyt viimeyön jäljiltä pari-kolme senttimetriä maahan. Aamupäivällä sateli vettä ja sekin yöllä satanut räntäsohjo haihtui lähes olemattomiin. Lumet ovat tippuneet katoilta ja tiet ovat olleet sohjoisia ja liukkaita. Lumitykkyä on turha ollut odotella vaaroille.

Harvinaisen lämpimänä jatkunut talvi on pitänyt joen uoman sulana Paltamon siltojen alla. Sumu on sakeaa ja lämpötila +2 astetta Paltamon Käärmeniemessä 18.1.2020.

Vietin aamupäivän istumalla piilokojussa. Lintuja ei paikalla käynyt kovinkaan paljoa. Niille lienee ravintoa myös muuallakin luonnossa. Paikalla kulkivat tali- ja sinitiainen, varpuset sekä keltasirkut. Urpiaisia ja punatulkkuja ei ole paikalla näkynyt, vaikka olen niitä odotellut. Kojussa kuuntelin sateen ropinaa ja kuvailin niitä harvakseltaan paikalla käyviä lintuja, vaikka uskoin, etten saisi niistä enää uudenlaisia kuvia. Ne alkavat toistaa itseään, vaikka olen muokannut ruokintapaikkaa aika-ajoin uuteen uskoon. Kun ilma ei näyttänyt kirkastuvan, päätin lähteä käymään Kiehimänjoen rannassa ja Käärmeniemessä.

Kiehimänjoki on sulana miltei koko leveydeltään, 18.1.2020.
Kiehimänjoen sohjoista uomaa Paltamossa, 18.1.2020.

Sumu oli sakeaa myös joen rannalla. Sen uoma oli siltojen molemmin puolin pitkälti avoimena. Ruskean kellertävää sohjoa näytti olevan sulan uoman reunoilla. Käppäilin siltojen ali Käärmeniemeen ja totesin lumen olevan vähissä niemessä. Normaali talvena siltojen ali ovat ajaneet moottorikelkkailijat ja hiihtäjät hiihdelleet. Nyt ei näy merkkejä kummastakaan. Käärmeniemessä näyttää olevan varoitustaulu heikoista jäistä. En muista tammikuussa nähneeni aiemmin vastaavaa.

Kiehimänjoen sula uoma jatkuu Paltaselän puolelle Paltamon Käärmeniemessä 18.1.2020.
Normaali talvena tässä olisi moottorikelkkareitti Paltaselälle. Nyt kyltti varoittaa heikoista jäistä. Paltamon Käärmeniemi, 18.1.2020.

Paltaselälle päin katsellessani näkyvyys heikkenee nopeasti sakean sumun vuoksi. Jäässä näkyy paljon ruskean kellertäviä sohjoisia reikiä ja jää ei vaikuta kovin kestävältä. Läheisessä Vapon rannassa on useana vuotena ollut mootorikerhon jäärata, mutta nyt siellä on hiljaista. Jääköhän jäärata kokonaan tekemättä tänä vuonna?

Nuotiopaikka Paltamon Käärmeniemessä 18.1.2020. Niemessä on niin vähän lunta, että siellä voi liikkua kävelemällä vaivattomasti missä vain.
Sulaa joen uomaa Paltamon Käärmeniemessä 18.1.2020. Sumu on sakeaa ja taustalla häämöttää Metelinniemi.
Pelastusrenkaalle voi olla käyttöä näin lämpimänä talvena Paltamon Käärmeniemessä 18.1.2020.

Kävelen niemessä ja ihmetttelen, että siellä pääsee liikumaan kuin kesällä konsanaan. Lunta ei taida olla edes vaaksan vertaa. Heinätupsut pilkottavat ohutta lumipeitettä. Katselen tovin järvelle päin, missä sumu estää vastarantaa näkymästä. Paltamoon on suunniteltu biosellutehdasta ja sen ympäristölupahakemuksessa on merkitty yksi purkuputken paikka tähän Paltamon ja vastarannalla olevan Laanniemen väliin. Laskelmien mukaan tehtaan toteutuessa purkuputki pitäisi joenuoman sulana aina parin kilometrin päähän Laanniemeen saakka. Tänä talvena se on jo hyvän matkaa sulana ilman purkuputkeakin.

Lähden hiljalleen takaisin autolle. Puista tippuu vettä päälle samoin kuin sillan rakenteistakin. Ilma muistuttaa enemmänkin huhtikuun kuin tammikuun kelejä.

Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.