Press "Enter" to skip to content

Talvi tuli takaisin

Lintujen ruokintapaikka

Lumen lisäännyttyä ja pakkasen kiristyttyä linnut ovat palanneet ruokintapaikalle.

Kulunut talvi ei ole vielä tähän mennessä näyttänyt oikean talven merkkejä. Tammikuussa oli pakkasta, mutta ei lunta. Helmikuun puolivälissä tulivat suojasäät ja lumipeite vajui entisestään. Suojasäiden mentyä on nyt palattu normaaliin päiväjärjestykseen. Toissapäivänä satoi lunta päivän aikana ainakin vaaksan verran ja lumisateen loputtua alkoi samalle päivälle pakastumaan. Nyt lunta on taas talviseen malliin ja pakkastakin on mittarissa -10 astetta. Nyt ei tunnu enää yhtään keväiseltä. Metsä on saanut lumipeitteen takaisin ja pihaa on saanut kolata vajaan viikon ajan päivittäin. Lumikasat pihalla ovat kasvaneet jo korkeiksi.

Hiihtämässä en vielä ole käynyt. Kävin tänään katsomassa, joko Oulujärvelle olisi tehty latuja, mutta ainakaan tänään niitä ei vielä ollut. Kelkan jälkeä pitkin lähti yksittäisten hiihtäjien tekemä latu järven selälle päin. Viikko sitten jäällä oli niin vähän lunta, että jää näkyi monesta kohden. Ei siihen latua olisi latukoneella saanut tehtyä. Nyt lunta näyttäisi olevan enemmän.

Helmikuun suojasää

Helmikuussa oli useamman päivän ajan lämpötila plussan puolella. Purot alkoivat sulamaan ja sai luonnon näyttämään keväiseltä.

Kokonlahden hiihtolatu

Järven jäälle ei vielä ole tehty latuja. Yksittäiset hiihtäjät ovat hiihdelleet moottorikelkan uralla.

Lumipeitteen lisäännyttyä ja pakkasen hieman kiristyttyä linnut ovat ruokailleet ahkerasti ruokintapaikalla. Paikalla näyttää käyvän ainakin kymmenkunta keltasirkkua, tali- ja sinitiaisia sekä varpusia. Myös harakat ja varikset ovat olleet päivittäin paikalla. Käpytikka, jota ei viime talvena näkynyt, on nyt käynyt paikalla harvakseltaan. Oravakin on ollut syömässä, mutta ei niin ahkerasti kuin aikaisempina talvina. Urpiaisia ei ole näkynyt eikä marjansyöjälintuja. Viime syksynä ei tullut lainkaan pihlajanmarjoja ja puut uinuvat lumipeitteen alla tyhjinä. Nyt jään odottelemaan seuraavaa lämpöaaltoa. Jokohan sen mukana tulisivat ensimmäiset muuttolinnut.