Talvivalmisteluja

Ilmat ovat viilenneet huomattavasti viimeisten päivien aikana. Ensimmäiset yöpakkaset ovat jo takanapäin. Tänä aamuna Utsjoella satoi ensilumen ja näille leveysasteille sääennuste on luvannut lunta tulevan viikon aikana. Päätin aloittaa päivän tekemällä talvivalmisteluja lintujen ruokintapaikalla.

Olen aina keväisin manannut sitä runsasta siemenmäärää, jonka joudun haravoimaan pois. Olen jo pitkään aikonut tehdä asialle jotain, mutta aina se on vain jäänyt ajatuksen tasolle. Tänään sain repäistyä itseni ulos lintulaudan äärelle. Päätin kokeilla läpiporattuja rimoja estämään siemeniä varisemasta maahan. Asensin rimat paikoilleen ja laitoin kokeeksi hieman jyviä lintulaudalle.

Talitiaiset ovat enemmistönä pihapiirin ruokinnalla.

Lintuja on ollut pihapiirissä jo pidemmän aikaa ja suuret rastasparvet ovat jo hävinneet sieltä. Pikkulinnut sen sijaan ovat lisääntyneet kaiken aikaa varsinkin talitiaiset. Ei mennyt kauan, kun linnut löysivät lintulaudan ja sen siemen tarjonnan. Paikalle tulivat tali- ja sinitiaiset, järripeipot, varpuset, pikkuvarpuset, harakat, varikset ja orava. Tiaiset ja varpuset oppivat heti käyttämään uudistettua lintulautaa. Pikkuvarpunen ei sen sijaan ainakaan heti tiennyt miten toimia. Se katseli vierestä, kun muut ruokailivat. Sitten se tyytyi etsimään siemeniä maasta, jotka tuuli ja heinät olivat sinne kesän aikana tiputtaneet.

Orava ei myöskään vaikuttanut ymmärtävän, että tarjolla olisi  ollut siemeniä ja pähkinämurskaa. Se kierteli lintulaudalla pariinkin kertaan, mutta kun se ei nähnyt siemeniä, niin se jatkoi matkaansa. Jonkin aikaa se pyöri ruokintapaikan lähistöllä, kunnes hävisi kokonaan.

Varpuset oppivat nopeasti hakemaan ruokaa korjatulta ruokinta-automaatilta

Varikset ja harakat yrittivät myöskin päästä käsiksi helppoon ruokaan. Harakat näyttivät tässä onnistuvan, mutta nekin joutuivat tyytymään vain yhteen siemeneen kerrallaan. Nokka ei sovi aukeamaan reiässä johtuen reiän koosta. Yksitellen ne hakivat siemeniä lintulaudalta. Varis oli kuitenkin liian suuri ja se ei päässyt yrittämäänkään. Rima estää isompia lintuja nyt laskeutumasta kourulle. Se luovutti varsin pian ja yritti sitten ryöstää jyviä harakoilta. Se pyöri myös lintulaudan alla, mutta sinne ei nyt pudonnut jyviä siihen tahtiin kuin aiemmin. Talitiaiset näyttivät etsivän jotain parempaa tarjonnasta, ja pudottelivat jyviä maahan jonkin verran.

Tämän päivän perusteella korjaustoimenpide näyttäisi onnistuneen. Jospa siemenkulutus vähentyisi ja keväällä olisi vähemmän haravoitavaa lintulaudan ympäristössä.

Orava ei ole saanut haettua siemeniä automaatista. Pari kertaa se yritti mutta turhaan. Sitten se tyytyi kiertelemään ruokintapaikan lähistöllä.
Varpusia kertyi ruokinta-automaatin lähettyvillä runsaasti.
Pikkuvarpunen ei oppinut ottamaan siemeniä korjatusta ruokinta-automaatista. Se etsi maasta tuulen sinne kuljettamia siemeniä.
Varpunen kivellä syömässä siemeniä.
Pikkuvarpunen tutkii korjattua ruokinta-automaattia.
Talitaisen väritys sopii hyvin syksyn ruskan väreihin.
Kategoria(t): Luonto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.