Uvan jokimaisemia

Tolosenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.

Marraskuu on alkanut tänä vuonna talvisissa merkeissä. Pakkasia on ollut jo viikkotolkulla ja luntakin on kertynyt maahan noin parikymmentä senttimetriä. Tänään on vapaapäivä töistä ja eilen suunnittelin tälle päivälle kuvausreissua Ristijärven Uvalle, Uvan jokimaisemia ihailemaan. Pakkanen on saanut puut huurtumaan ja pakkastakin on sopivasti -11 astetta. Taivas on kuitenkin pilvessä.

Uvalla on kaksi tunnetumpaa jokea, Tolosenjoki ja Torvenjoki. Molemmat ovat tunnettuja siitä, että ne ovat lyhyitä jokia, jotka ovat lähes koko matkaltaan koskea. Tolosenjoki on noin puolen kilometrin pitunen kahden järven, Uvan ja Pieni-Uvan välissä kulkeva joki ja Torvenjoki hieman pidempi, noin puolentoista kilometrin mittainen joen pätkä Pieni-Uvan ja Iijärven välissä. Joen kosket pysyvät sulana läpi talven ja molemmat joet ovat hyviä koskikaran talvehtimisjokia. Lähdin liikkeelle aamupäivällä heti hämärän mentyä. Otin mukaan normaalin kamerarepun lisäksi jalustan ja pidemmän teleobjektiivin siltä varalta, että koskikara antautuisi kuvattavaksi.

Tolosenjoki

Ajelen ensimmäiseksi Tolosenjoelle. Jätän auton tien viereen parkkiin, missä kuitenkin on lunta jo sen verran paljon, että auto jää kiinni lumeen. Saan auton kuitenkin irti kohtalaisen helposti ja joudun jättämään auton nyt hieman enemmän tien puolelle. Onneksi tie on rauhallinen syrjätien pätkä ja siitä tuskin on haittaa kenellekään.

Kävelen lyhyen joen varsia ja valokuvaan jokea sillalta sekä rannalta. Kuvaus etenee nopeasti, sillä joki on lyhyt ja joen varren metsä helppokulkuista. Joessakaan ei rannalla ole vettä liikaa, joten voin kahlailla kumisaappaissa kuvakulmia hakien. Nyt ei tällä koskella näy koskikaraa.

Tolosenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.
Tolosenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.

Torvenjoki

Jatkan matkaa Torvenjoelle, jonka varressa olen suunnitellut viettäväni pidemmän ajan. Saan auton paremmin pysäköityä, sillä kesällä käytössä olevalle pysäköintipaikalle on hiljattain ajettu isommalla autolla ja lumi ei siten ole esteenä. Otan kamerarepun, jalustan ja teleobjektiivin mukaan, kun siirryn joen rantaan. Rannassa huomaan kaksi pitkää paloletkua jo hieman lumen alle jääneenä. Hiljattain lähistöllä oli tulipalo, missä tuhoutui maatilan varastorakennus. Letkut lienevät jääneet palokunnalta, kun ovat ottaneet vettä joesta säiliöautoon. Soitan Paltamoon pelastuslaitoksen esimiehelle, joka lupasi hoitaa letkut pois sieltä.

Melko pian koskikara näyttäytyy ensimmäisen kerran. Kuvaan kuitenkin ensin muutamia maisemakuvia, jonka jälkeen alan jahdata kuvia koskikarasta. Kävelen virtaa alemmaksi ja laitan kameran jalustaan valmiiksi ja jään odottelemaan. Kerkiän käydä välillä ottamassa lisää maisemakuvia ennen kuin lintu saapuu takaisin. Saan kuvata lintua kivellä, eikä lintu näytä minusta välittävän. Sukeltelemaan lintu ei nyt kuitenkaan ala ja olen saanut tarvitsemani kuvat tätä reissua ajatellen. Pakkailen tavarat kuvausreppuun ja otan jalustan kantoon. Lunta on täällä maastossa yllättävän paljon, noin 30 senttimetriä ja huurteiset koivut ovat hienoja. Taivas on kuitenkin paksussa pilvessä ja valot ovat sen mukaiset. Tämän päivän reissu oli kohtalaisen lyhyt mutta kuitenkin tavotteisiin nähden onnistunut.

Torvenjoki Ristijärven Uvalla. Joki alkaa tästä kuvassa näkyvästä Pieni-Uva järvestä. Järven toiseen päähän laskee Tolosenjoki, 7.11.2019.
Torvenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.
Torvenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.
Torvenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.
Torvenjoki Ristijärven Uvalla 7.11.2019.
Torvenjoki Ristijärven Uvalla. 7.11.2019.
Koskikara Torvenjoella Ristijärven Uvalla 7.11.2019.
Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.