Vuoden 2020 ensimmäinen päivä

Vuoden ensimmäinen päivä valkenee sumuisena ja harmaana. Pakkasta on -5 astetta ja ilma on lauhtumaan päin. Iltapäivällä alkoi satelemaan lunta. Viime viikkoina lämpötilat ovat vaihdelleet rajusti. Kylmimmillään on ollut -25 astetta pakkasta ja lämpimimmillään ollaan oltu +3 astetta lämpimän puolella. Välillä on sadellut lunta reilusti. Lämpötilojen vaihtelu on nostattanut ilmoille sankkoja sumuja varsinkin aamuisin. Maanteillä on vallinnut vaikeat ajo-olosuhteet miltei koko joulukuun ajan. Toisinaan tiet ovat olleet äärimmäisen liukkaita ja välillä ne ovat olleet lumen peittämiä, joka on haitannut liikennettä.

Jäätilanne

Jäätilanne Suomen järvissä vaihtelee suuresti. Oulujärven Mananmansalossa mitattiin 30.12.2019 jäänpaksuudeksi 16 senttimetriä, mikä poikkeaa pitkänajan keskiarvosta -10 senttimetriä. Oulujärven Paltaselällä jäänpaksuus oli vastaavasti 30 senttimetriä ja poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli +7 senttimetriä. Kuhmon Lammasjärvellä jää oli 32 senttimetriä paksua ja Taivalkosken Tyräjärvellä 38 senttimetriä. Paksuinta jää oli Kilpisjärvellä 52 senttimetriä. Osa Etelä-Suomen järvistä on vielä sulana kuten esim. Espoon Pitkäjärvi ja Konneveden Näreselkä. Pielisellä jäätä on niin vähän, ettei sitä ole päästy mittaamaan.

Lumitilanne

Lumen syvyys tänään oli Kajaanin Petäisenniskassa 31 senttimetriä, Puolangan Paljakassa 72 senttimetriä, Puolangan Kotilassa 56 senttimetriä ja Ristijärven Mustavaarassa myös 56 senttimetriä. Kilpisjärvellä lumensyvyys oli 49 senttimetriä. Lumi tuli viime syksynä aikaisin jo lokakuun loppupuolella. Joulukuun alkuun sitä oli maassa jo useampia kymmeniä senttimetrejä. Lumen pinta on vaihdellut johtuen lukuisista suojasääjaksoista marras- ja joulukuussa.

Kävin vuoden ensimmäisenä päivänä kuvailemassa Varisjoella. Paikalla oli nyt kaksi koskikaraa, mutta ne ruokailivat Kivesjärven rannalla Varisjoen luusuan lähellä. Linnut eivät tulleet lähelle, missä odotin vajaan tunnin verran. Otin kaukaa pari kuvaa todistukseksi näin vuoden ensimmäisenä päivänä.

Koskikara odottaa jäänreunalla ennen veteen sukeltamista. Vedestä se sukeltaa itselleen ravintoa.
Koskikara pyydystää vesihyönteisiä sulasta vedestä Paltamon Kivesjärvellä uudenvuoden päivänä 1.1.2020.
Kategoria(t): Kuvakertomuksia Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.