Vuorilammen luontopolulla ensilumilla

Aamu on selvästi pakkasen puolella -6 astetta ja taivas puolipilvinen. Maassa on eilisen lumisateen jäljiltä lunta muutaman senttimetrin verran, eli talven ensilumen hetket ovat nyt käsillä. Päätin lähteä katsomaan metsäluontoa Hyrynsalmella Vuorilammen luontopolulle, missä en vielä ole aikaisemmin käynytkään. Läheisellä Vuorisuolla kyllä olen käynyt useasti suopotkupallon MM-kilpailuja katsomassa.

Tiedossani on, että paikka on jylhän kaunis ja erämainen rotkojärvi. Vuorilammen ympäri kiertää luontopolku, joka ei ole kovin pitkä. Lisäksi lammen rannalla pitäisi olla laavu tulipaikkoineen. Alan valmistella lähtöä jo heti aamusta ja laitan eväät valmiiksi ja pakkaan reppuun myös kamerat. Otan nyt myös mukaan videokameran, vaikka kuvausten pääpaino on järjestelmäkameralla otetuissa kuvissa. Varaan mukaan myös teleobjektiivin, vaikka aikomukseni on kuvata pääasiassa maisemakuvia ensilumilla. Autoilen helppoa reittiä lähtöpaikalle ja totean ilman olevan mitä parhain. Pilvien välistä heijastuu auringon säteitä ja pakkasta on edelleen se -6 astetta.

Luontopolulla

Parkkipaikalla on luontopolun esittelytaulu, jossa kerrotaan, että metsähallitus on lopettanut alueen kunnossapidon ja sen vuoksi lammen ympäri menevä polku on pois käytöstä lahoavien pitkospuiden vuoksi. En anna sen häiritä suunnitelmaani. Aion joka tapauksessa kävellä laavulle ja kuvailla maisemia matkalla sekä laavun lähellä lampea.

Vuorilammen retkeilypolun lähtöpaikka, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.

Lähden kävelemään lumista polkua, jota pitkin näyttää aiemmin, ehkä eilen, kulkeneen kaksi henkilöä ja koira. Ympärillä on hiljaista ja muita jälkiä ei ympäristössä näy. Taivaalla on vielä enimmäkseen pilvistä, mutta pilvipeite näyttää ohenevan. Polku kulkee Ylimmäisen Niettuslammen pohjoispuolella ja polku on jyrkähkön harjun huipulla. Metsä ympärillä on harvahkoa mäntymetsää. Niettuslampi vaikuttaisi olevan osittain jo jäässä. Poikkean polulta pohjoiseen ja käyn kuvaamassa läheistä Liejusuota. Huomaan, että suon ja polun välistä on ajettu metsäkoneella ennen lumien tuloa. Jäljet ovat sen verran näkyvät, ettei niitä ohut lumipeite peitä. Katselen ympärilleni ja ainakaan tällä alueella en selvästi erota, missä hakkuita on tehty. Liejusuolla on muutamia vesilammikoita, joita peittää nyt jää. Jään päälle on satanut lunta ja maisema on miltei talvisen oloinen.

Vuorilammen retkeilypolun varressa oleva Liejusuo, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolun varressa oleva Liejusuo, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolun varressa oleva Liejusuo, 28.10.2019.

Jatkan kuvausten jälkeen polkua eteenpäin kun kävelyn pysäyttää kyltti, jossa lukee Vuorilampi. Kyltin yläpuolella on valkea ja pyöreä lätkä, jossa lienee joskus ollut jotain informaatiota. Nyt siinä ei ole mitään. Heti kyltin jälkeen näkyy hakkuuaukea, jota osasin aavistella nähdessäni metsäkoneen jäljet. Aukku ei ole kovin suuri, mutta se on avannut näkymän polulta Liejusuolle. Myös jonkin verran hakkuun seurauksena kaatunutta pienempää puuta törröttää siellä täällä aukulla. Polku jatkuu harjun päällä ja vaikuttaa, että nyt noustaan vielä korkeammalle. Metsä hakkuuaukean jälkeen muuttuu taas harvahkoksi mäntymetsäksi ja seassa on paljon pystyyn kuivuneita ja kelottuneita puita. Maisema on oikeastaan aika tyypillinen Kainuulaisia luontopolkuja kolunneille. Tämä maisema muistuttaa erityisen paljon Kuhmon Sinisen polun maisemia. Polku, joka kulkee korkealla harjulla ja ympärillä on avaraa, harvahkoa mäntymetsää.

Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Hakkuujälkiä Vuorilammen retkeilypolun varressa, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Kelo Vuorilammen retkeilypolun varressa, 28.10.2019.

Polku alkaa hiljalleen laskeutua ja kääntyä lounaaseen päin. Maasto alkaa muuttua rehevämmäksi ja metsä tulee hiljalleen lähemmäksi kulkijaa. Kuusien määrä lisääntyy ja metsä tihenee. Tämäkin on tuttua Kainuulaista maisemaa, vaikkakaan metsä ei ole vielä kovinkaan kuusivoittoista eikä tiheätä. Hetken päästä eteen tulee pöytä ja penkki ja kyltti, joka ilmoittaa siinä kohden sijaitsevan näköalapaikan. Maisema etelään päin on kuvaamisen arvoinen ja laakson takaa kohoavat lumiset vaarat Kalliovaara ja Mustanmäenkangas ovat nyt upeannäköisiä.

Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Palojälkiä kelossa Vuorilammen retkeilypolun varressa, 28.10.2019.
Näköalapaikan pöytä ja penkki Vuorilammen retkeilypolulla, 28.10.2019.
Näköalapaikka Vuorilammen retkeilypolulla, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.

Vuorilampi

Jatkan polkua alaspäin kohti laavua ja nenään alkaa leijua savun tuoksu, joka voimistuu. Olen kuulevinani myös puhetta. Etäämmältä kuuluu vaimeasti tiasten ääntelyä. Muuten on hiljaista ja rauhallista. Arvelen laavulla olevan ehkä metsästäjiä. Jonkin matkaa kuljettuani huomaan savun hajun hälvenevän ja saavun polkujen risteykseen. Oikealle jatkuisi lammen ympäri menevä polku, jonka kunnostuksen metsähallitus on lopettanut ja vasemmalle menevä polku johtaa laavulle. Maisema on muuttunut Vuorilammen lähistöllä jylhäksi ja murrokkoiseksi. Vasemmalla puolella on iso maanrepeämä, josta nousee jyrkät kallioseinämät muutaman metrin korkeuteen. Ympäristössä on myös isoja lohkareita, joiden välistä polku kulkee laavulle. Totean laavun olevan tyhjä ihmisistä samoin kuin polttopuista.

Vuorilammen laavu. Metsähallitus kertoo taulussa lopettaneensa paikan huollon, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Vuorilampi, 28.10.2019.
Vuorilampi ja jyrkät kallioseinämät, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.

Istuskelen laavulla ja tien pienen nuotion muutamasta paikalle jääneestä puunkalikasta. Käyn kuvaamassa lammen ja lämmittelen kohmeisia eväitä nuotion loimussa. Korppi lähtee lammen rannasta ja ottaa korkeutta siivet viuhuen. Lintu kaartaa laavun vierestä korahtaa kerran äänekkäästi. Lampi korkeine kallioseinämineen on on näyttävä. Maisemassa on jotakin samaa, mitä löytyy esimerkiksi Hiidenportin kansallispuiston alueelta. Istuskelen ja katselen rauhassa tätä maisemaa. Juon kahvia termospullosta ja syö eväitä. Mietin, mitä alueelle tapahtuu metsähallituksen lopetettua alueen huoltamisen. Poltetaanko läheiset kelot nuotiossa vai tuleeko metsähallitus ja hakkaa ympäröivät metsät jättäen vain muutaman kymmenen metrin suojavyöhykkeen lampeen. Näitäkin on nähty. Nyt alue on kuitenkin rauhallinen ja erämaisen oloinen. Eväät syötyäni pakkaan repun ja lähden hiljalleen takaisin päin. Kuvailen vielä alkutalven lumista maisemaa ja käyn kävelemässä jonkin matkaa metsähallituksen käytöstä poistamaan polkua rotkon reunalla. Polku kulkee aivan rotkon reunalla, mistä alkaa jyrkkä pudotus alaspäin lammen rantaan. En jatka pidemälle. Olen nyt saanut minimitavoitteeni kuvien suhteen saavutetuksi ja palailen samaa polkua takaisin autolle.

Kontrastia puhtaan lumen ja tumman jään välillä. Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Näköalapaikan pöytä ja penkki Vuorilammen retkeilypolulla, 28.10.2019.
Vuorilammen retkeilypolku, 28.10.2019.
Vanha, jo kasvunsa lopettanut mänty eli aihki Vuorilammen retkeilypolun varressa, 28.10.2019.
Kasvunsa jo lopettanut mänty eli aihki Vuorilammen retkeilypolun varressa. Kaarna on isoa ja paksua, 28.10.2019.
Ensilumi on satanut maahan ja puiden oksille Vuorilammen retkeilypolulla, 28.10.2019.
Ensilumi on satanut maahan ja puiden oksille Vuorilammen retkeilypolulla, 28.10.2019.
Kategoria(t): Retkeily Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.